Hukkalan Taifumerangi

KTK-I


nimi Hukkalan Taifumerangi "Torvald" Meriitit
20.8.18 KTK-I (20 + 21 + 19 + 20 = 80)

Jälkeläiset
-
rekisterinumero VH18-018-1193
rotu, sukupuoli suomenhevonen, ori
väri, säkä vprt, 162cm
syntynyt 13.5.2018 (1-vuotias) 3v 1.11.2018
omistaja Kärmeniemet vrl-00816
kasvattaja Hukanhelmen suomenratsut
koulutustaso vaativa B

Miten Torvald tuli meille

"Sä olet Julia jumiutunut", totesi kahvipöytäni ääressä juuri Vähäpellon alasajanut Verna. Se oli yksi monista viettämistämme tuokiosta sen pöydän äärellä, pohtimassa milloin mitäkin. Minä naputtelin kahvikuppini kylkeä ja tuijottelin mietteliäästi ulos kun Verna jatkoi: "On hyvä tehä uutta välillä, vaihtelua."

Neljä päivää myöhemmin Eepu kutsui minut Hukanhelmen tiloihin. Olin jo remointointivaiheessa päässyt kuikuilemaan tilusten rakennuksia ja vallan vakuuttunut koko paikasta, puhumattakaan Eepun hevosista—osa niistä oli mulle jo Kettulasta tuttuja. Niiden joukosta minua ilahdutti erityisesti ruotsinsukuinen Hampus. Ihastelin sitä tarhassaan kun Eepu vaivihkaa totesi: "Siitä on äitienpäivänä syntynyt varsa."

No, me menimme sitten tietenkin katsomaan läsipäisen emänsä kanssa ulkoilevaa, pitkäkoipista orivarsaa. Kirjoitin siitä kauppakirjat samana päivänä, ja nimekseen Taifumerangi saanut varsa muutti meille vieroituksen jälkeen. Aluksi hevosta kutsuttiin ties millä nimillä, Taikku ollen varmasti käytetyin, mutta lopulta ne eivät sopineet pikkuvanhalle suomenhevoselle. Niinpä siitä tuli arvokas ja vanha Torvald. Ruotsalainen setämies.© Pau & Hippos/Emilia Fager

Torvaldista

Kuten sanottu, Torvald on hienostunut ja arvokas hevonen. Sellainen ruotsalainen aatelismies, joka käyttää aina pukua ja sillä on siisti, harmaa parta ja miltei näkymättömillä kehyksillä varustetut pyöreät rillit.

Sukuselvitys

R.D. Hampus R.D. Sigfrid R.D. Sigurd
Fredrika
Jeanette Krooks Öjvind
Pernilla
Halinalle
KTK-II
M.P. Herkko Huljanteri
Mette-Elina
Eloveena Heleän Ruupert
Huldan Ainokainen

Isän puoli
Ei ole muuten Suomessa tällaista hevosta nähty, paitsi ehkä orin ainoa Suomeen tuotu jälkeläinen! R.D. Sigfrid on aivan toisella tasolla, kuin normaalisti nähdyt suomenhevoset. Siltä löytyy liikettä, luonnetta ja ulkonäköä! Vaikka ori on väritykseltään perustylsä rautias, niin älyttömän pitkä ja laineikas harja, sekä orin lihaksikas runko lumoavat kenet tahansa ja moni ei-suomenhevos-ihminenkin on ihastunut oriin täysin. Ratsuna Sigfrid on omalla tavallaan vaativa, mutta toisaalta taas melko vaivaton. Sen kanssa saa kyllä tehdä töitä, että se liikkuu, mutta se tarkoittaa sitä, että liikkuakseen hienosti ori vaatii ratsastajaltaan oikeanlaisia apuja ja tukea. Missä tahansa askellajissa Sigfrid näyttää siltä, että se liitelisi ja ratsastajallekin liikkeet tuntuvat siltä, kuin pumpulipilven päällä istuisi! Perusluonteeltaan ori on herrasmiesmäinen ja oikein ihastuttava hevonen, joka rakastaa siitä huolta pitävää ihmistä ja luottaa tähän kuin kallioon. Omistajansa johdattamana ori kävelisi varmaan vaikka heikoille jäille, jos omistaja niin tahtoisi. Jälkeläisiä tällä hienolla orilla on huimat 40 kappaletta, mutta meidän huonoksi onneksi kaikki muut, paitsi Hampus ovat jääneet Ruotsiin tai lähteneet muualle ns. hienompiin paikkoihin kisahevosiksi, kuin Suomeen.

Emä Jeanette ei ehkä niin lumoa kouluradoilla, kuin Hampus tai Sigfrid, mutta ulkonäköä tammalla on orienkin edestä. Se on kaunis kuin karkki ja onkin kolunnut näyttelyitä huipulla menestyksellä! Myös kantakirjasta se on kahmaissut I-palkinnon aivan ongelmitta. Se liikkuu kyllä aika kivasti, mutta luonteessa voisi olla parantamista ratsastettavuuden osalta. Tamma kuumuu todella herkästi ja varsinkin kisatilanteet ovat sellaisia, jolloin se helposti rikkoo askellajeja ja kaahottaa pää taivaissa, koska tilanne on niin jännittävä. Tämän takia ei neiti olekaan erityisemmin kouluradoilla käynyt. Kotona ratsastaessa se on kuitenkin ihan kiva. Herkkä kuin mikä, mutta kyllä sen kanssa toimeen tulee, kunhan tutuksi pääsee. Jalat ei saa puristaa yhtään ja käsi ei saa vetää millin miljoonasosaakaan. Jälkeläisiä Jeanettelta löytyy viisi kappaletta, joille tamma on periyttänyt erinomaisen hyvää rakennettaan ja valitettavasti myös vaativaa luonnettaan. Tosin jotkut tykkääkin haastavammasta, joten ehkä se ei olekaan huono asia!
© Jaana K.

Emän puoli
M.P. Herkko periytyy erittäin hyvästä suvusta, sen molemmat vanhemmat on palkittu kantakirjassa ja lisäksi niillä on suomenhevosiksi poikkeuksellisen hyvät tulokset vaativista koulu- ja valjakkoajoluokista, mitä myös oriin omat jälkeläiset ovat kilpailleet erittäin hyvällä menestyksellä. Herkko on periyttänyt jälkeläisilleen paitsi hyvää taitoa myös ulkonäköä ja etenkin orivarsat muistuttavat isäänsä kovasti rakenteeltaan. Herkko ei ole erityisemmin pärjännyt näyttelyissä, mutta se on kantakirjattu III palkinnolle. Lisäksi Herkko on palkittu yleislaatuarvostelun kolmospalkinnolla kisatuloksistaan. Punaruunikolta oriilta löytyi korkeutta 154 senttimetrin verran ja luonteeltaan orin kerrotaan olleen miellyttämishaluinen, jollaisia myös sen varsat ovat. Herkko sai kilpauran ohessa parikymmentä jälkeläistä yhteensä, joista noin puolet on kilpaillut monipuolisesti eri lajeissa. Herkon jälkeläisistä muutama ori on myös enemmän siitoskäytössä, jota kautta orin nimi on noussut suosituksi etenkin valjakkohevosten periytymisessä. Herkko viettelee ansaittuja eläkepäiviä Hyvinkäällä.

Eloveena eli tutummin Veena on hyväluonteinen ja tarmokas kilpahevonen, jonka varsat ovat lisäksi pidettyjä kilpahevosia, siitoskäyttössä suosittuja ja tamma itsekin omaa erittäin hyvän monipuolisen suvun, joka ei kuitenkaan ole kovin yleinen ja siksi suuressa suosiossa jälkeläisten osalta. Nykyisin tamma itse on jo arvatenkin eläkkeellä, mutta sen kolme varsaa ovat kaikki siitoskäytössä. Punaruunikko tamma on periyttänyt kaikista varsoistaan itseään (150cm) suurempia, mutta muutoin ne muistuttavat kyllä ulkonäöltään emäänsä. Veenan ja sen lähisuvun kasvattaja toimii Esko Kuovinen, joka on tunnettu erityisesti harvinaisempien kasvatus- ja sukulinjojen esiinnostajana ja lisäksi showmiehenä, joka pitää mm. työhevosnäytöksiä Etelä-Suomen markkinoilla ja tapahtumissa. Veena ei ole saanut kylläkään työhevosen koulutusta nuorena, koska tamma myytiin uuteen kotiin tilanpuutteen vuoksi jo luovutusikäisenä ja siitä leivottiin koulu. Näyttelyuraa hienoluonteinen tamma ei ole ehtinyt luomaan, eikä sitä ole kantakirjattukaan.

Huljanteri edustaa emän kanssa samaa linjaa ja yli puolet Hulin suvusta on Kuovisen tilan alkuperää. Tämä ei kuitenkaan sukusiitoksessa näy, sillä kasvattaja on pyrkinyt pitämään linjat hyvin erillään harvinaisten juurien tähden. Tämä onkin tuottanut tulosta ja Hulin suku on paitsi haluttua myös erittäin puhtaana säilynyt. Huli on alunperin kasvattajallaan opetellut työhevosen töitä, mutta traktoreiden syrjäytettyä vanhan työntekijän Hulillekin etsittiin kartanolta uusi koti ja ori siirtyi työhevostulostensa ja II kantakirjapalkinnon turvin miltei suoraan siitoskäyttöön. Rautias ori saavutti 156 sentin korkeuden ja periytti suunnilleen itsensä näköisiä varsoja kahdeksan kappaletta. Lisäksi ori kävi vanhoilla päivillään näyttelyissä, mutta ei sieltä erityisempää saavutusta tienannut, koska tuon ajan veteraaniluokissa taso oli hurjan kova. Hulin jälkeläiset ovat kilpailleet ratsuina ja valjakkohevosina monipuolisesti.

Mette-Elina on kiltti ja rauhallinen luonteeltaan. Tamman vanhemmat ovat myös hyväluonteisia ja vanhan ajan ratsuhevosia, joista toinen on toiminut myös poliisihevosena Ruskeasuolla. Ruunikko tamma periytti väriään pitkälle sukutauluun ja periytyy itsekin samankokoisista (152cm) hevosista. Mette kilpaili pikkuluokkia esteillä ja koulussa, mutta sen jälkeläiset ovat saavuttaneet parempaa tulosta kisaradoilla sopivan orivalinnan kera. Mette sai lyhyen kisauransa jälkeen peräti 11 varsaa, jotka taisivat kaikki olla ulkonäöllisesti samanlaisia ja luonteeltaan hyvin kilttejä. Meten kisaura alkoi poliisikoulusta eläkkeellejäännin jälkeen ja varmaluonteinen tamma oli oiva valinta kisaratsuksi, koska se oli erittäin järkkymätön uusissa tilanteissa eikä pelännyt kirjaimellisesti mitään.

Heleän Ruupert oli Esko Kuovisen kasvatteja sekin ja suvultaan erittäin sekava pakkaus. Suvusta löytyy niin ravihevosia, ratsuja, harrastehevosia kuin ravureitakin. Ehkä se on myös osasyynä siihen, että Roope itse on myös kokeillut vähän joka lajissa etenemistä, päätymättä kuitenkaan niistä mihinkään lopullisesti. Monipuolisen uran luoneena Roope oli kuitenkin melko kysytty siitoksessa eikä sen omistaja ollut yksipuolinen sen suhteen ketä ori pääsi astumaan, vaan sen luona kävivät niin ravurit kuin ratsutkin. Jälkeläisiä taisi kertyä siitosvuosina noin kahdeksankymmentä, joten mistään pienestä kysynnästä ei ole kyse. Näistä jälkeläisistä alle puolet päätyi lopulta kilpailemaan tai siitoskäyttöön. Punarautias 152-senttinen ori periytti myös emän puolelta huippusukuisen ravivarsan, mutta sen ura loppui valitettavasti loukkaantumiseen nuorena. Roopen vanhemmat ovat toisen palkinnon kantakirjahevosia, mutta ori itse ei ole kantakirjassa eikä sillä ole näyttelysaavutuksiakaan. Sen sijaan ori on voittanut kahtena vuonna peräkkäin suomenhevosten koulumestaruuden vaativalla tasolla.

Huldan Ainokainen oli punarautias lähes pienhevoskokoinen 149-senttinen tamma, joka tunnettiin parhaiten näyttelykehistä ja erityisesti loppukehistä. Yli neljäkymmentä näyttelysijoitusta kotiin tuonut upearakenteinen tamma on myös vanhempiensa ainoa missään menestynyt varsa, vaikka suuri osa vanhempien varsoista on huippusuvuista tulevia isän puolelta. Tamma on menestynyt näyttelyuran ohella myös ratsastuspuolella, mutta haasteellisena ratsuna se puoli jäi sopivan ratsastajan puuttuessa. Ratsupuolella tamma kokeili siipiään niin esteillä kuin koulussakin kisaten helppoja luokkia, sijoitukset jäivät kuitenkin vähäisiksi. Tamma kokeili myös valjakkoajoa saatuaan nuorena ajokoulutuksen, mutta silläkään saralla ei oikein tulosta syntynyt. Jälkeläisten nykyisestä olinpaikasta tai saavutuksista ei ole tietoa ja tamma itsekin kuoli vuonna 2014.
© Jannica

Kilpailutulokset

NJ: näyttelyt

20.08.18 Riemunkirjava: 7/12 SA (t. Catia)
29.06.18 Susiraja: 4/12 irtoSERT (t. vaapu)

KRJ: kouluratsastus (28)

17.08.18 Lupsakan Sht, HeA: 3/30
16.08.18 Lupsakan Sht, HeA: 3/30
14.08.18 Lupsakan Sht, HeA: 3/30
06.08.18 Ristikallio, HeA: 4/40
01.08.18 Ristikallio, HeA: 5/40
29.07.18 Ristikallio, HeA: 2/40
19.07.18 Hiprakka, HeA: 5/40
18.07.18 Hiprakka, VaB: 3/40
17.07.18 Hiprakka, VaB: 2/40
13.07.18 Hiprakka, VaB: 1/40
11.07.18 Kärmeniemi, HeA: 2/40
10.07.18 Kärmeniemi, HeA: 2/40
09.07.18 Hiprakka, HeA: 3/40
07.07.18 Hiprakka, HeA: 5/40
07.07.18 Kärmeniemi, HeA: 4/40
05.07.18 Kärmeniemi, HeA: 1/40
05.07.18 Hiprakka, HeA: 4/40
04.07.18 Duan Stable, HeA: 6/50
03.07.18 Hiprakka, VaB: 2/40
03.07.18 Duan Stable, HeA: 5/50
02.07.18 Duan Stable, HeA: 3/50
02.07.18 Duan Stable, HeA: 7/50
01.07.18 Kärmeniemi, HeA: 4/40
01.07.18 Hiprakka, VaB: 3/40
28.06.18 Duan Stable, HeA: 3/50
27.06.18 Duan Stable, HeA: 7/50
24.06.18 Duan Stable, HeA: 4/50
23.06.18 Duan Stable, HeA: 2/50

ERJ: esteratsastus (0)

-

1.

-

Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen. Otsikkokuvien Kärmeniemi & Peter Chen (CC BY-NC 2.0).
Kärmeniemi 2007-2018.

00816