Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu

virtuaalinen laatuarvostelu

Pisteytys

Arvostelu koostuu neljästä osa-alueesta, joiden lisäksi on mahdollisuus kerätä lisäpisteitä teksteillä ja aiemmin myönnetyillä palkinnoilla.

 1. Rakenne (max. 10 pistettä)
 2. Kilpailumenestys (max. 40 pistettä)
 3. Vanhempien kilpailumenestys (max. 20+5 pistettä)
 4. Jälkeläisten kilpailumenestys (max. 20+5 pistettä)
 5. Lisäpisteet (max. 15 pistettä)
 6. Cup-sijoitukset ja Kenttämestaruus

Palkinnot ja pisterajat

 • KERJ-I: 100 pistettä tai enemmän
 • KERJ-II: 90-99,9 pistettä
 • KERJ-III: 75-89,9 pistettä

74 pistettä tai alle saanutta hevosta ei palkita.


1. Rakenne (max. 10 pistettä)

Kaksi tuomaria arvostelee hevosen rakenteen sen sivuilla esiintyvistä kuvista pisteyttämällä (0-10 pistettä/tuomari) hevosen jaokselle suunnitellun arvostelukaavakkeen mukaisesti. Tuomareiden pisteet lasketaan yhteen ja jaetaan tuomarimäärällä, saaden näin keskiarvo eli lopullinen pistemäärä.

Rakenne arvostellaan lähtökohtana hevosen sopivuus omaan käyttötarkoitukseensa—tässä ei katsota pelkästään lajiin soveltuvuutta vaan myös hevosen kilpailutason haastavuutta! Vaikka hevonen olisi täydellinen rotunsa edustaja, se ei välttämättä sovellu rakenteessa puolesta käyttötarkoitukseensa tai tasolle, jolla sen on ilmoitettu kilpailevan. Esimerkiksi raskasrakenteinen työhevonen ei sovi kovan tason kenttäratsuksi.

Parhaimmat pisteet saa laajemmalla kuvagallerialla: rakennekuva, liikekuva ja hyppykuva on ideaalein kokonaisuus. Pelkällä pääkuvalla pisteet jäävät nollaan. Tuomareiden rakennearvostelukaava löytyy täältä ja sitä voi vapaasti käyttää ohjenuorana hevosen kuvagalleriaa kootessa. Kannattaa myös ottaa huomioon esimerkiksi se, että arvostelun kannalta sivusta otetut kuvat ovat parempia kuin vaikkapa edestä tai takaa otetut kuvat.

Piirretyt kuvat ovat tasavertaisia valokuvien kanssa eikä kummankaan kohdalla arvostella kuvan teknisyyttä tai laatua vaan itse hevosta ja kuvan esittämää tilannetta.

Mikäli kuvat eivät toimi, ne ovat todistettavasti luvatta käytössä, tai kuvissa esiintyy todistettavasti väärää sukupuolta oleva hevonen, hevonen ei saa tästä osa-alueesta pisteitä.


2. Kilpailumenestys (max. 40 pistettä)

Kilpailumenestys lasketaan hevosen sivuille merkittyjen sijoitusten perusteella tai VRL:n profiilista löytyvien ominaisuuspisteiden perusteella. Sivuilta täytyy löytyä hevosen kenttätaso selkeästi ilmoitettuna, esimerkiksi helppo tai CIC5. Ko/re/me ei riitä.

Sijoitukset

 • Hevosella tulee olla vähintään 10 sijoitusta, jotta se on laatuarvostelukelpoinen
 • Hevosella sijoituksista vähintään 10 tulee olla sen omalta tai yhtä alemmalta kilpailutasolta
 • Hevonen hylätään mikäli se on kilpaillut tasoaan vaativimmassa luokassa
 • Hevosen tasoksi katsotaan se, mikä on hevosen sivuilla mainittu (esim. tutustumisluokka)
 • Sivuille merkityistä sijoituksista saa yhden (1) pisteen per sijoitus
  • jokaisen sijoituksen yhteydessä tulee mainita päivämäärä, taso sekä vähintään yksi seuraavista: kilpailupaikka, järjestäjä, linkki toimivalle kutsusivulle tai linkki VRL:n tulosarkistoon
  • kilpailukalenterissa tai sijoituksen yhteydessä tulee olla selkeä maininta jaoksen alaisuudesta
  • täysiin pisteisiin vaaditaan vähintään 40 sijoitusta

Ominaisuuspisteet

Laskin laskee hevosen itsensä tai vanhemman/jälkeläisen kilpailupisteet automaattisesti. Pisteissä on huomioitu rinnakkaislajien kisaaminen ja niiden vaikutus ominaisuuspisteisiin huolimatta siitä onko rinnakkaislajeja 0 vai 3. Porrastetuissa kilpailuissa huomioidaan hevosen saavuttamat ominaisuuspisteet hevosen kilpailemasta lajista verrattuna hevosen koulutustasoon.

Hevonen voi saada myös miinuspisteitä mikäli alittaa tyyppikohtaisen minimitason:
- Pienet ponit sk. alle 140cm = ei tasovaatimuksia
- Isot ponit (säkä 140-148cm), arabit ja suomenhevoset = helppo
- Puoliveriset = CIC2

1 tason alitus = -2p. (esim. puoliverinen CIC1)
2 tason alitus = -5p. (esim. suomenhevonen harrasteluokka)
3 tai useamman tason alitus = -10p. (esim. puoliverinen tutustumisluokka)

Vähennys tehdään vaikka hevonen ei olisi saavuttanut täysiä kilpailupisteitä.

Useamman lajin kisaaminen porrastetuissa saattaa vaikuttaa hevosen saamiin kilpailupisteisiin negatiivisesti.


3. Vanhempien kisatulokset (max. 20+5 pistettä)

Suvullisten pisteytys

Vanhempien kilpailumenestys porrastettujen ominaisuuspisteiden mukaan pisteytetään samoin kuin hevosen oman kilpailumenestyksen arvioinnissa, kuitenkin enintään 10 p. / vanhempi. Vanhempien kohdalla minimitasoa ei ole määritelty eikä vanhempien pisteistä voi saada miinuksia.

Suvuttomien pisteytys

Suvuttomilla hevosilla vanhempien kilpailupisteet korvataan sukuselvityksellä, josta on mahdollista saada enintään 20 pistettä. Olemassaolevien vanhempien kilpailumenestystä EI VOI korvata sukuselvityksellä.


4. Jälkeläisten kisatulokset (max. 20+5 pistettä)

Pisteytys on sama kuin hevosen oman kilpailumenestyksen arvioinnissa, kuitenkin enintään 20 p. / jälkeläinen (laskurin antamat pisteet kerrotaan kahdella). Jälkeläisten kohdalla minimitasoa ei ole määritelty, eikä jälkeläisten pisteistä voi saada miinuksia. Jälkeläisten sivuilta on löydyttävä koulutustaso.


Lisäpisteet (max. 15 pistettä)

Lisäpisteet on panostamista hevoseen. Niillä voi korvata muilta osa-alueilta puuttuvia pisteitä.

Valmennuksiin huomioidaan kaikkien kenttälajien valmennukset (koulu-, este- ja maastoestevalmennukset) sekä muut kenttäratsastuksen tukemiseen viittaavat valmennukset (esimerkiksi kestävyysvalmennus). Päiväkirjamerkintä on merkintä hevosen kanssa vietetystä ajasta ja niihin lasketaan myös muut kuin laatuarvostelulajia tukevat valmennukset (esim. valjakkoajo).

Tekstien sanamäärät tarkistetaan laatuarvosteluiden käyttämällä sanalaskurilla. Pelkkä riittävän pitkä teksti ei takaa maksimipisteiden saamista, vaan teksteistä saa pisteitä sisällön mukaan.


KERJ Cup -sijoitukset ja Kenttämestaruus

Jokainen CUP-sijoitus ja Kenttämestaruus-titteli oikeuttaa hevosen extrapisteisiin, joiden maksimimäärää ei ole rajattu. CUP-sijoitukset tulee löytää hakemalla (Ctrl + F) joko KERJ Cup tai KERJ-Cup, Kenttämestaruus hakemalla joko Kenttämestari tai Kenttämestaruus. Kenttämestaruustitteleitä ovat kenttämestaruus, suomen(pien)hevosten kenttämestaruus, ponien kenttämestaruus ja nuorten kenttämestaruus.

Cup- ja Kenttämestaruus-pisteet yhdistetään lopputuloksissa kilpailupisteisiin.

Yhteystiedot

Ylläpitäjä: matty VRL-00816
Sähköposti: kerjlaatuarvostelugmail.com

© Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu   |   Ulkoasu © Milja   |   Otsikon kuva © SarahPannasch (CC BY-NC-SA 2.0)   |   Taustakuva © The Inspiration Gallery