Ruunaankosken toiminnan esittely

Tällä hetkellä tila kutsuu itseään täyden palvelun hevoskeskukseksi. Toimintaa johtaa yhtiön perustajaperheen vesa, viisikymppinen Valter Wallin, mutta tilusten sydämessä seisovassa talossa mies perheineen ei asu. Talli toimii yksityistallina ja hakee remontin jälkeen paikkaansa kovatasoisena valmennus- ja kilpailukeskuksena. Vanha asuintalo, hienostunut huvila, on remontoitu kodikkaaksi majataloksi ja tarjoaa bed & breakfast -tyylistä majoittautumista paitsi hevostensa kanssa tiluksille majoittuville, niin myös elämyksennälkäisille turisteille.

Historiaa

Ruunaakosken tilan maapläntin osti aikoinaan suuri kaasuyhtiö Oy Ruunaankoski Ab. Tila rakennettiin vuonna 1989 yhtiön vapaa-ajanviettopaikaksi rantasaunoineen ja majataloineen, ja vuonna 1997 tiluksille rakennettiin tallirakennus ja kenttä. Aluksi toiminta oli kausiluontoista ja lähinnä yhtiön ylemmän johdon käytössä, mutta 2000-luvun alussa tallitoiminta vuokrattiin ulkopuoliselle toimijalle.

Vuokrasopimuksen päätyttyä vuonna 2015, osakeyhtiö yritti myydä tilaa eteenpäin. Kallis hinta ja sijainti suhteellisen syrjässä eivät kuitenkaan kiinnostaneet ostajia, ja niinpä vuonna 2017 laadittiin mittavat suunnitelmat tilan uudistamiseksi. Laaja remontti valmistui vasta kesällä 2019 ja Ruunaankosken tila avattiin täysin uudistuneena yleisölle. Avajaisissa korkattiin paitsi uusittu talli ja kenttä, myös vastavalmistunut maneesikompleksi sekä nurmipohjainen derbykenttä.

Henkilökunta

Tallin toiminnasta vastaa Wallinin perheen lisäksi hevosalan ammattilaisten kirjo. Vierailevat valmentajat, tuomarit ja ratamestarit tuovat oman säväyksensä Ruunaankosken toimintaan.

Miltei viisikymppinen tallimestari Ulpu Norrena on vastannut Ruunaankosken tallin toiminnasta jo yli kymmenen vuotta, siirtyen vuokralaiselta suoraan Ruunaankosken palkkalistoille. Hän tuntee tilan kuin omat taskunsa ja antoi oman panoksensa uudistussunnitelmiin — ilman Ulpua pikkumaneesi ei olisi suuremman maneesin kanssa samaa rakennusta tai tallista ei olisi katettua kulkua toiseen. Ulpulle tärkeintä on hevosten hyvinvointi ja hän huomaa pienimmätkin muutokset hoidettaviensa käytöksessä. Tapahtumien yhteydessä tallimestari hoitaa myös vieraspaikkojen varaukset ja ylläpidon. Ulpun tapaa tallilla aina, jos ei töiden merkeissä niin hevosen selässä: nainen kilpailee kenttäratsastuksessa xx-tamma Zalinalla.

Tallilla on Ulpun lisäksi kolme tallityöntekijää miltei täysillä tunneilla. Yksi heistä on 28-vuotias Anton Baranov, jolla on vahva tausta ravitalleilta. Ratsujen maailmaan Anton eksyi naisystävänsä, jolla on kaksi hevosta Ruunaankoskella, kautta, ja muut usein kehuvatkin ratsujen sopivan Baranovin pojalle kuin nyrkki silmään: rauhallinen ja pitkäpinnainen hoitaja on juuri sitä, mitä tallin vähän herkemmät ja dramaattisemmat ratsuhevoset välillä kaipaavat. Anton tekee tallilla pääosin iltaa ja viikonloppua opiskellen samalla monimuotokoulutuksella sairaanhoitajaksi.

Myös Kyllikki Lintula on vakionaama tilalla. 90-luvun alusta majatalolla hommissa häärinyt Kyllikki taittuu tallilaisten puheessa usein myös Kylli-tädiksi. Rouva toimii yhtä majatalon emäntänä, mutta ei malta pitää näppejään irti tallihommista. Tomeralla tädillä pysyy kädessä niin talikko kuin ohjatkin, ja Kyllikki nimeää vahvuuksikseen myös tallin kilparatsastajien evästyksen sekä ratasuoritusten kuvaamisen. Takavuosien kouluratsastajalla asuu tallilla kaksi eläköitynyttä puoliveristä.

Sarita Viita tekee tallia pääsääntöisesti arkiaamuisin. Vikkelä ja huolellinen tallityöntekijä myös kilpailee kouluratsastuksessa kahdella omalla ja yhdellä lainahevosellaan, ja päivät, jolloin Saritaa ei tallilla näy, ovat harvassa. Kilpailujen aikana Saritan saattaa usein tavata kansliasta hoitamassa juoksevia asioita, sikäli mikäli nainen ei itse ole kilpailemassa.

Valter Wallin oli nuoruudessaan kova ratsastaja ja niiltä ajoilta tiensä tallin tiimiin onkin löytänyt myös Olle Weckman. Intohimoinen esteratsastaja vastaa kaikesta kenttiin liittyvästä maan ja taivaan väliltä. Lempilapsekseen mies varmasti nimeäisi derby-kentän, jonka kiinteät esteet kuten banketti ja vesieste ovat hänen itsensä suunnittelemia.

Korjus ja Visu on kuin olisivat lantiosta kiinni, yhtä et saa ilman toista, tallilla tavataan sanoa ja se on miltei totta: Aamu Korjus, tuo Ruunaan Urheiluratsastajien puheenjohtaja, ja Vihtori "Visu" Uosukainen, joka vastaa lähes kaikesta kilpailu-toiminnasta, tapaavat olla aina samassa paikassa, samaan aikaan. Ratsastuksesta eläköityneet, entiset kilparatsastajat suunnittelevat ja vastaavat Ruunaankosken toiminnan toteutuksesta. Visu on usein kilpailujen johtaja ja Aamun taas tapaat helposti koulutuomarin tai stewardin roolista. Ruunaan Malja -sarjakilpailu on kaksikon yhteistyön tuotos ja osakilpailujen aikana kumpikin tuntuu kuin asuvan Ruunaankoskella, mutta molempia näkee myös ihan arkipäivinä tallilla omien hevostensa parissa — Visua ratsastamassa, Aamua valvomassa viittä hevostaan ratsastavia lupaavia junioreita.

Baranovin ja Viitan lisäksi tallityöntekijöiksi on pestattu vuoden 2019 jälkeen myös alle kolmekymppiset Annika Niinimaa ja Ilse Stenvall. Ulpun kovan koulun käyneet naiset ovat reippaita ja ehdottoman hevoslähtöisiä, ja etenkin seuran edustus-ratsastaja Ilse tuntee paikan kuin oman kotinsa, onhan hänen hevosensa asuneet tilalla jo ennen työsopimuksen syntyä.