Ruunaan Malja -sarjakilpailu

Kylän nimeä kantava kilpailu on saanut alkunsa jo 80-luvulla, jolloin kilpailu oli enemmän leikkimielinen ja paikallisten ratsastajien kesken käytävä kilpailu. 2010-luvulla esteratsastuskilpailuja haettiin 3-tasoisiksi ja markkinoitiin myös Ruunaan ulkopuolisille ratsukoille. Hiljalleen kilpailun maine on noussut, ja etenkin kesäkauden ulkokilpailut ja joulukuussa käytävä hallifinaali ovat keränneet kiitettävästi osallistujia.

Kaikki osakilpailut ratsastetaan arvostelulla A.2.0. Kolme osakilpailua ratsastetaan 130/135 cm:n, seuraavat kaksi osakilpailua sekä finaali 135/140 cm:n tasolla kahdella kierroksella. Kilpailuissa jaetaan pisteitä 10 parhaalle ratsukolle seuraavasti:

  • osakilpailuissa 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1
  • finaalissa 35, 30, 26, 22, 18, 14, 10, 7, 5, 3

Osallistuminen

Ruunaan Malja on kaikille nuorille ja senioriratsastajille avoin.

Sarjakilpailuun (ranking) ei ole erillistä ilmoittautumista. Ratsukko osallistuu sarjakilpailuun starttaamalla osakilpailuissa sarjakilpailuluokassa. Luokkiin ilmoittautuminen (ml. finaalissa) tapahtuu kunkin osakilpailun kilpailukutsun mukaisesti. Ratsukko voi aloittaa rankingpisteiden keräämisen mistä tahansa osakilpailuista. Sarjakilpailussa mukana oleminen ei edellytä jokaiseen osakilpailuun osallistumista.

Kilpailu on ratsukkokohtainen ja ratsastaja voi osallistua osakilpailuihin usealla hevosella. Ratsukolla tulee olla yksi hyväksytty suoritus jostakin ko. kilpailuviikonlopun luokasta ennen osakilpailuluokkaa.

Ensimmäisen osakilpailun lähtöjärjestys arvotaan, seuraavissa osakilpailuissa lähtöjärjestyksen määrää ranking. Ratsukot, joilla ei ole vielä pisteitä, arvotaan omana ryhmänään pisteitä saaneiden edelle. Mikäli ratsastajalla on useampia hevosia, ne sijoitetaan lähtemään niin, että hevosten väliin jää mahdollisimman monta ratsukkoa, kuitenkin siten, että ratsastajan eniten sarjakilpailupisteitä kerännyt hevonen starttaa oikealla lähtöpaikalla.

Finaali

Finaali ratsastetaan Ruunaankoskella elokuun viimeisenä viikonloppuna kaksipäiväisenä, lauantaina ollen nk. lämmittelyluokat ja sunnuntaina kahden kierroksen finaali. Toiselle kierrokselle pääsee kymmenen (10) paras ensimmäiselle kierrokselle osallistuneista ratsukoista. Toisen kierroksen lähtöjärjestys on käänteinen ensimmäisen kierroksen tulosjärjestykseen nähden, saman tuloksen saaneet lähtevät ensimmäisen kierroksen mukaisessa lähtöjärjestyksessä.

Toisella kierroksella keskeyttänyt/hylätty ratsukko sijoittuu viimeiseksi toisen kierroksen lähtijöistä. Ratsukot, jotka eivät ole oikeutettuja osallistumaan toiselle kierrokselle, sijoittuvat ensimmäisen kierroksen tuloksen mukaiselle sijaluvulle (arvostelu. A.2.0.)

Ensimmäinen kierros arvostellaan pitkään tapaan tuotosten perusteella. Toisella kierroksella jää painamaan siis ensimmäisen kierroksen tulos, uuden tuomarin tulos sekä arvottu tulos, ja näiden keskiarvon perusteella syntyy lopullinen tulos.

Palkinnot

Osakilpailuiden 5 parasta saavat palkintorahaa seuraavasti (palkintoraha edellyttää hyväksyttyä tulosta):
2000,- 1500,- 1000,- 500,- 250,-

Finaalin 10 parasta saavat palkintorahaa seuraavasti (palkintoraha edellyttää hyväksyttyä tulosta):
2400,- 1400,- 1000,- 600,- 400,- 250-, 150,- 150,- 150,- 150,-

Koko kilpailusarjan voittajalle 5000,- sekä palkintoloimi, ja tietenkin Ruunaan Malja -kiertopalkinto.