Ruunaankosken tila

Vuonna 2019 valmistuneen remontin seurauksena tontille nousi valtava, moderni hevoskeskus. Tiluksilla on maneesikompleksi katsomolla, toimistolla, kahvilatilalla ja mittavalla varastolla, kaksi ulkokenttää sekä suuri nurmipohjainen derby-kenttä, moderni kaksiosainen talli sekä lukuisia tarhoja. Kaiken sydämessä on aikanaan asuintalona palvellut huvila, joka on sittemmin muuttunut bed & brekfast -tyyliseksi majataloksi.

Tila on rakennettu rantaa kohti laskevaan maaperään. Maneesikompleksi, talli ja majatalo seisovat korkeammalla, ja osa tarhoista, kentät ja kävelytyskone sijaitsevat alempana.

Talleista

Moderni tallirakennus on pääsävyltään valkoinen ja kaksiosainen. Pienemmässä, parkkipaikan puoleisessa osassa on yksi käytävä, ruokintahuone ja toinen satulahuoneista, kun taas suurempi osa kattaa peräti kaksi käytävää ja isommat satulahuoneen pukuhuoneineen. Varsinainen oleskelutila löytyy kuitenkin maneesin katsomon yhteydestä.

Karsinat ovat liukuovisia ja kauttaaltaan kalteroituja, ja jokaisen karsinan ovessa on koukku ja nimikyltti. Käyttöloimet tallimestari toivoo säilytettävän nimikoiduilla paikoilla kuivatushuoneessa. Käytävillä on kahdesta kolmeen kiinnityspaikkaa, joiden yhteydessä on myös taitettava satulateline varustamista helpottamassa. Käytäväpaikkojen lisäksi isommasta osasta löytyy kaksi pesupaikkaa ja kengityspaikka, joihin saa niiden käyttämättömänä ollessa kiinnittää hevosen myös vain hoitotilannetta ja varustamista varten.

Alusena Ruunaankosken tilalla käytetään purua.

Ratsastusmahdollisuudet

Ulkokentät
Kaksi ulkokenttäämme löytyvät miltei vieretysten läheltä rantaa. Kentät ovat aidattu vaalein lankuin ja suuremmassa kentässä aidat ovat suunniteltu siten, että niihin voidaan kiinnittää mahdollisten yhteistyökumppanien mainoksia. Laidoilta löytyy sadettimia. Kenttien välistä löytyy myös pieni rakennus, josta löytyy niin huoltokalustoa kuin toimistotila kilpailujen henkilökunnalle.

Derby-kenttä ja maastot
Nurmi on aidattu kauttaaltaan vaalein lankuin ja sen metsänpuoleisessa osassa on avattava kohta, jolloin derby-kenttää voidaan käyttää osana maastoesterataa. Itse kentältä löytyy kiinteinä esteinä banketti, vesieste, kuivahauta, portaat ja muutama liikuteltava tukkieste. Derby-kenttä on myös paikoittain kalteva. Alueen takaa löytyy nummea ja metsää, joiden lomassa on tilan maastoesterata. Piha-alueelta lähtee myös kaksi merkittyä ratsastusreittiä ja lukuisia merkitsemättömiä polkuja maastoilun ystäville rannan uittopaikkaa unohtamatta.

Maneesikompleksi
Ruunaankoskella on teknisesti ottaen kaksi maneesia: on pikkumaneesi, jonka yhteydessä on myös kattava estevarasto, sekä isompi maneesi, jonka yhteydessä on mm. oleskelutila, kahvila-ravintola, tilava katsomo ja katonrajassa sijaitseva tuomaritorni. Maneesit toisistaan erottaa traktorinmentävä oviaukko, joka voidaan tarpeen tullen sulkea liukuovella.

Majoitus

Tunteikas, vanhaan entisöityyn huvilaan rakennettu Ruunaankosken majatalo majoittaa niin tilalla käyviä ratsastajia kuin turistejakin. Majatalo tarjoaa myös aamiaista ja lounasta, ja tilauksesta illallista, sekä rantasaunan käytön sopimuksen mukaan. Alakerrassa sijaitee miellyttävä lounge, josta löytyy mm. televisio ja vanha biljardipöytä sekä tietenkin alkoholitarjoilua. Majatalon huoneet ovat perinteisiä: on useampia kahden sängyn huoneita, joista löytyy vaatekaappi, kirjoituspöytä, radio ja kylpyhuone suihkulla, sekä nk. parihuoneita, joissa on parisänky kahden sängyn sijaan. Majatalon vieressä on myös erillinen aittarakennus, josta löytyy kaksi suurempaa huonetta 2-5 hengen yöpymiseen.