Laposchka... Mikäli, ah, neuvoni
      eivät kelpaa, voitte varmasti
          poistua.

Pirkko Repo paperilla

Nimi Repo, tai Pike if you're feeling brave
Syntynyt 6.6.1986 (33-vuotias)
Ulkonäkö 176-senttinen, siro runko, kopeat kasvot
Koulutus n/a
Työ n/a
Kotipaikkakunta n/a
Ratsastustaso n/a
Oma hevonen Gröt

Repo lyhyesti

Pirkko Repo on enemmän tai vähemmän mysteeri. Se on ollut hevospiireissä kauan, ja on hiljattain palannut Itä-Euroopasta takaisin Suomeen. Repo on vähäpuheinen ja tiukkahuulinen nainen, joka ei kertakaikkiaan tee tallitöitä. Ratsastaa se osaa, helvetin kauniisti, kuten kansainvälisen tason esteratsastajan kuuluukin.

”Se on pelkkä Repo, tai korkeintaan Pike silloin kun on hyvällä tuulella. Muttei ikinä Pirkko, siihen se ei vastaa”, Titta Tyyskä tietää kertoa valmentajastaan. Repo nojailee kentän aitaa vasten, eikä näytä laisinkaan valmentajalta, saatikka sitten kansainvälisen tason esteratsastajalta. Nainen on pitkänhuiskea ja ensisilmäyksellä nuorekas: pitkissä hiuksissa on trendien mukainen sävytys ja tummat kulmat on nypitty karvan tarkkuudella kuntoon. Vasta kun rouva Repo vetää aurinkolasit kasvoiltaan, paljastuu silmäkulmien hennot rypyt. Kasvojen terävyys korostuu entisestään, lapsenpyöreys jo kauan sitten kaikonnut — kulmikas leuka saa naisen näyttämään kireältä. Huulet ovat tiukkana viivana, ja nuo silmäpussit varmasti painavat jo jonkin verran.

Siitä huolimatta Pirkko Repo antaa viehättävän ensivaikutelman: tumma poolopaita ja ratsastushousut imartelevat kilpaa aikuisen naisen vartaloa, nahkasaappaat nuollen sääriä kuin italialaisessa ratsastusvaatekuvastossa.

Anteeksi”, sanoo Repo. Äänensävyssä on inhottavaa epäselvyyttä: onko se piikikkyyttä? ”Mikäli sopii, voisimme aloittaa.”

Se ei varmasti ole viileä katse, joka saa Titta Tyyskän kannustamaan tammansa ripeästi raviin, vaan valmentajan huulien iloton hymy. Se koreilee hillitysti punatuilla huulilla hetken jos toisenkin, muttei ikinä yllä silmiin asti. Itsenäisesti lämmitellyt ratsukko lähtee toteuttamaan kentän keskellä seisovan valmentajan toiveita. Ryyni tulee esteelle pontevasti, ja Titta joutuu ottamaan sitä reippaasti kädellä.

”Miksi olit ohjassa?” Repo kysyy kun Ryyni kolauttaa etusensa puomiin, joka sekunnin kannattimillaan emmittyään tömähtää raskaasti maneesin hiekkaan. Titan äänestä kuulee, että hän haluaisi olla varma. Silti se vapisee. ”Tultiin liian lujaa.”

”Tulitteko”, Repo sanoo. Ei kysy, sanoo. ”Otitte puomin.”

”Se ei nostanut tarpeeksi skarpisti.”

”Ei. Sinä ratsastit laukasta kaiken vähänkin pyörivän pois ja pakotit hevosen hankalaan hyppyyn. Onneksesi Ryyni on kiltti.”

Titta Tyyskä näyttää punastuvan Ryyninsä satulassa. Tällä kertaa pieni nainen venäjäntuonnillaan ratsastaa esteelle reippaammin, ehkä jopa uhmakkaasti, eikä sen ylittymistä tarvitse edes miettiä — niin varmasti Ryyni liitää tavallisen okserin yli.

”Hm”, tuumaa Repo. I told you so, se kuulostaa kääntyvän.

Rouva Repo on naimisissa.

Sen kertoo naisen vasemmassa nimettömässä koreileva sormuskaksikko: toinen ohuempi, ruusukultaan uponneet timantit maneesin keljussa valossa kimmeltäen, ja toinen näyttävämpi, kuin rykelmä suurempia ja pienempiä timantteja.

”Oikeasti se ei edes ole mikään Repo”, hengästynyt Titta Tyyskä tietää. ”Se mies on joku Grigorievich tai jotain, joku itäblokin äijä. En tiedä onko Piken Repo vaan joku oma lyhenne vai sen tyttönimi.” Sitten Titta harkitsee hetken. ”Tai oikeestaan en ees ole varma siitä äijästä. Voi se ollakin Repo. Anyways, sillä on sellanen kummallinen arpi naamassa. Tai kaks. Se toinen menee sen silmän yli ja se on kuulemma sokea siitä silmästä. Toinen on sellanen...no, sellanen Jokerin hymyn arpi.” Kypäräkampauksinen esteratsastaja vetää sormellaan viivan suunpielestään kohti poskipäätään.

”Kukaan ei oikein tiedä mitä se tekee. Jostain se Pikelle hommat rahottaa. Sillä on se sen Gröt — joo, älä, mikä kv-hevonen on nimeltään Puuro, hahaha — mutta aina sillä on ties mitä hevosia kierrossa WC-luokissa”, lyhyenläntä nainen nauraa. Sitten se vakavoituu: ”Älä sano Pikelle, että sanoin Gröttiä Puuroksia. Ethän?”

Kaiken materiaalin © vrl-00816     /     Puuron kuvat © MiiaS.     /     Piken kuvat ribkadory